Art Journal – In gesprek met God

Er zijn dingen die je alleen aan God wil vertellen…de dingen waar je je voor schaamt, de emoties die je voelt naar andere mensen of de dingen die gebeuren in de wereld en die je niet begrijpt. Bidden is praten met God. Voor mij is het boek Job daar heel belangrijk in geweest omdat Job in gesprek gaat met God op een manier die voor mij aantrekkelijker was dan hoe ik dat leerde in de kerk.

Job stelt vragen, hij legt zijn standpunt uit en toont emoties. Het mooiste is natuurlijk als God antwoord geeft…op dat moment mag je beseffen hoe bijzonder onze God is en hoe begaan Hij is met Zijn schepping.

Kunst maken is voor mij een vorm van bidden en aanbidden. Tijdens het creatief proces probeer ik, dat wat ik wil delen met de Here God, in beeld om te zetten. Dat kan op een hele abstracte manier of juist figuratief; het maakt niet uit, want de Here God kent mijn hart toch al.

Vaak zing ik mee met andere christenen omdat ik op die manier God kan prijzen maar ook om verbinding te zoeken met de emoties die, soms, in mij opgesloten zitten. Het zingen weekt die emoties los en kan me duidelijkheid geven waar bij mij de pijn zit.

Leven in de huidige tijdgeest maakt soms dat we alleen maar in ons hoofd zitten en overspoeld worden door informatie. Zingen, kunst maken, schrijven…het helpt allemaal om onze weg weer terug te vinden naar God.

Het Brooklyn Tabernacle Choir is een gospelkoor uit Amerika wat mij eigenlijk door de lockdowns heeft heen geholpen. Het is een gepassioneerd koor dat helemaal vanuit het hart zingt en iedereen mag mee doen…iedere keer als ik ze zie en hoor zingen, dan doet me dat denken aan de hemel…ze doen me denken aan engelen die zingen voor God.